De werkzaamheid van acupunctuur

Veel van mijn collega's en mensen die bij hen in behandeling zijn (geweest) zullen met mij oprecht kunnen zeggen dat acupunctuur goede resultaten laat zien bij allerlei klachten. Daarnaast is er ook onderzoek gedaan waaruit de werkzaamheid van acupunctuur naar voren komt.

Studies naar werkzaamheid acupunctuur

Er zijn verschillende manieren om de werkzaamheid van acupunctuur te onderzoeken. In de gezondheidszorg in Nederland en wereldwijd wordt grote waarde toegekend aan Evidence Based Medicine. De resultaten van wetenschappelijk onderzoek, vaak in de vorm van een Randomized Contolled Trial (RCT), worden als uitgangspunt genomen. Ook naar de werkzaamheid van acupunctuur en Chinese Kruiden wordt veel studie gedaan in de vorm van RCT's. Deze studies laten regelmatig goede resultaten zien.

Een internationaal bekende databank van RCT's is Clinical Trials.gov, een initiatief van de Amerikaanse overheid. Iedereen die EBM belangrijk vindt kan op deze site vele RCT's op het gebied van onder andere acupunctuur en Chinese kruiden vinden. 

De belangrijkste bron voor reviews is de Cochrane Library.

Minder last van bijwerkingen met acupunctuur

Er zijn meerdere vooraanstaande Amerikaanse ziekenhuizen (en in toenemende mate ook Nederlandse ziekenhuizen) die hun patiënten acupunctuur aanbieden om onder andere bijwerkingen van chemotherapie te behandelen. Patiënten die naast de reguliere therapie ook met complementiare therapie zoals acupunctuur behandeld worden hebben minder last van bijwerkingen. Dat blijkt uit hun onderzoek. Het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center is een van deze ziekenhuizen waar veel onderzoek wordt gedaan. Een overzicht van studies en resultaten is te vinden op hun site.

Acupuncturisten doen zelf ook wetenschappelijk onderzoek, waarvan de MAPPHS-studie -waaraan ik ook samen met cliënten heb meegewerkt- een voorbeeld is.

Begin 2017 is door Johanna Biemans het Nederlands Kenniscentrum Acupunctuur in het leven geroepen. Op de site vind je informatie, studieresultaten etc.

Naast de RCT’s is er ook veel praktijkervaring opgedaan met acupunctuur. Practice Based Medicine of Experience Based Medicine is de term die hier voor wordt gebruikt. In de reguliere gezondheidszorg wordt net als in de acupunctuurpraktijk gebruik gemaakt van praktische ervaring die niet RCT-evidence based is. Dat is m.i. geen nadeel zoals vaak wordt beweerd.

Mijn collega Willem Pinksterboer schreef een helder artikel over dit onderwerp.

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info