Acupunctuur en misselijkheid bij chemotherapie

In mijn acupunctuur praktijk behandel ik met regelmaat mensen met misselijkheid ten gevolge van chemotherapie. De klachten reageren meestal goed op acupunctuur. De misselijkheid neemt daarbij af en men krijgt meer eetlust en energie.

Het gebruik van reguliere middelen die misselijkheid tegen gaan, (o.a. granisetron, aprepitant, dexamethason, metoclopramide) is bij veel mensen voldoende om misselijkheid tegen te gaan. Desondanks zijn er nog veel mensen die last van misselijkheid hebben. 

De klachten kunnen variëren van een hinderlijk vol gevoel met weinig eetlust tot en met braken. Het soort en combinatie van de cytostatische middelen en de dosis heeft hier invloed op.

Niet elk type chemokuur veroorzaakt misselijkheid. Chemokuren die er om bekend staan misselijkheid te  veroorzaken zijn bijvoorbeeld:

FEC, AC, ABVD, CHOP en TAC en alle kuren met cisplatin.

De misselijkheid die bij chemotherapie ontstaat is het gevolg van de toxiciteit (giftigheid) van de gebruikte anti-kanker middelen. Chemotherapie vormt door de toxiciteit ervan een aanslag op de spijsvertering waardoor deze verzwakt raakt. Chemotherapie tast naast de kankercellen ook andere snel delende cellen aan. Hierdoor kan het slijmvlies van de maag geïrriteerd raken waardoor dit veel gevoeliger reageert op voedsel.

Hoe kan acupunctuur helpen bij misselijkheid?

Acupunctuur kan de spijsvertering versterken. Je maag is hierdoor beter in staat voedsel te verwerken. Het volle gevoel in de maagsteek, wat vaak genoemd wordt door mensen die chemotherapie krijgen, kan plaats maken voor ruimte en opluchting. Smaak en eetlust zullen hierdoor vaak ook toe kunnen nemen. Meestal worden mensen tevens energieker.

De energie die zich opgehoopt heeft en daardoor misselijkheid veroorzaakt, kan met acupunctuur meestal eenvoudig en snel weer los gemaakt worden. Dit geeft vaak een directe vermindering van misselijkheid

Zie de volgende pagina's:

Mijn praktijk

Mensen met kanker zijn frequente bezoekers van mijn praktijk. Ik maak van dichtbij de impact van kanker en het intensieve behandelingstraject mee.

Ik heb gemerkt dat bijwerkingen van chemotherapie zoals misselijkheid gelukkig goed kunnen reageren op acupunctuur. Bij de meeste mensen nemen de klachten duidelijk af tot een aanvaardbaar of verwaarloosbaar niveau. Naast de ervaring die ik er in mijn praktijk mee heb zijn er in toenemende mate studies die de werkzaamheid van acupunctuur bij deze klachten bevestigen. Zie werkt acupunctuur?

Lange tijd heb ik ervaring als oncologie-verpleegkundige (dagbehandeling-oncologie Diakonessenhuis Utrecht) op kunnen doen. Daardoor heb ik kennis van en ervaring met oncologische behandelingen in de reguliere gezondheidszorg en met de klachten die daarbij kunnen ontstaan.

Samen met mijn vaardigheden en kennis als acupuncturist is dat een goed werkzame combinatie.

Mijn praktijk is aangesloten bij het Oncologiezorgnetwerk Utrecht Stad 

Oncologie-zorgnetwerken worden ondersteund door het Integraal Kankercentrum Nederland  

 opgenomen in verwijsgidskanker

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info