Acupunctuur en oncologie / kanker

Acupunctuur en oncologie

In de periode van behandeling met chemotherapie, hormoontherapie, bestraling en chirurgie kan acupunctuur bijwerkingen die ten gevolge van de behandelingen kunnen ontstaan, voorkomen of verminderen. Maar ook als je niet intensief of palliatief behandeld wordt kan acupunctuur helpen bij bijvoorbeeld misselijkheid, pijn, vermoeidheid en neuropathie.

Zie de volgende pagina's:

Acupunctuur voor het vinden van een nieuwe balans in je leven

De confrontatie met de diagnose kanker is voor veel mensen een grote schok. Meestal is niet meteen te bevatten wat er aan de hand is. Op datzelfde moment volgen meestal ook allerlei onderzoeken, gesprekken en eventuele behandelingen elkaar in hoog tempo op. Er is in die situatie nauwelijks tijd en gelegenheid om aandacht te hebben voor wat je voelt en waar je behoefte aan hebt. 

Bij veel mensen met kanker die ik gesproken heb ontstaat, na de eerste grote schok en het tumult, de behoefte om stil te staan bij wat er (is) gebeurd en wat er (is) veranderd in hun leven. Er is een nieuwe situatie ontstaan die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Bij veel mensen komen er vragen op zoals: welke keuzes wil ik maken in de behandeling? Wat vind ik belangrijk in mijn leven en wat niet (meer)? Wat betekend het voor mij om kanker te hebben of te hebben gehad?

Misschien wil je zo snel mogelijk alles weer normaal hebben en weer ‘de oude’ worden. En misschien realiseer je je tevens dat je leven niet meer hetzelfde is als voorheen en nooit meer hetzelfde zal worden. Dat kan wringen en spanning tot gevolg hebben. Voor de meeste mensen voelt een verandering immers als een bedreiging. Je kunt er voor kiezen, als je dat wil, om in deze periode ruimte te maken voor rouwen, bezinning, herwaardering en heroriëntatie. En je kunt als je dat wil, jezelf voorzichtig vragen hoe het zou zijn om ja te gaan zeggen tegen je nieuwe situatie. Dat kan een waardevolle ontwikkeling in gang zetten. En hoe moeilijk het misschien ook is om je voor te stellen, je leven hoeft er niet minder op te worden. Wel anders, je bent immers niet meer 'de oude' en je perspectief is wellicht veranderd. Dit proces vraagt moed, toewijding en aandacht. Ik heb inmiddels met vallen en opstaan geleerd niet weg te lopen voor angst, verdriet en wanhoop. Ik merk dat dat me helpt om naast je te kunnen zijn in dit proces. 

Tijdens consulten vraag ik onder andere naar wat er in je leeft en naar wat je voelt. Dat kan helpen bij het je bewust worden van wat op dat moment belangrijk is voor je. Ik zie bij mijn bezoekers dat dat hen helpt om aan hun nieuwe situatie te wennen. En hen vervolgens helpt om de regie te kunnen nemen in hun situatie en daarin eigen keuzes te kunnen maken. De stap van controle willen hebben naar het ervaren van regie en vertrouwen is dan mogelijk. 

Acupunctuur kan dus heel goed ingezet worden bij de lichamelijke klachten die kunnen ontstaan en daarnaast bij het vinden van een nieuwe balans in je leven. In mijn ervaring hebben deze twee aspecten veel met elkaar te maken. Daarom kies ik ervoor om deze beide aspecten met aandacht en zorg serieus te nemen. 

Behalve dat de praktijk dat al laat zien, zijn er overigens ook in toenemende mate studies die de werkzaamheid van acupunctuur bevestigen. Zie links en werkt acupunctuur?

Lange tijd heb ik ervaring als oncologie-verpleegkundige (behandeling-oncologie Diakonessenhuis Utrecht) op kunnen doen. Daardoor heb ik kennis van en ervaring met oncologische behandelingen in de reguliere gezondheidszorg en met de klachten, emoties/ervaringen en mogelijkheden die daarbij kunnen ontstaan.

Samen met mijn vaardigheden en kennis als acupuncturist is dat een goed werkzame combinatie.

Boeken

U kunt meer dan u denkt
auteur, Hans Moolenburgh. Een boek vol met praktische tips en orginele inzichten.
ISBN 9798047703327

Handboek Kanker
auteur, Henk Fransen. Een boek wat behulpzaam kan zijn bij het maken van keuzes waar je voor komt te staan als je kanker hebt (gehad).
ISBN 978 90 202 11269

Versterk je genezend vermogen
auteur, Henk Fransen en Arnout Visscher. Een boekje wat je een overzicht wil bieden van preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen als je dat wil.
ISBN 978 90 202 11139

Gemeinsam gegen Krebs
Een degelijk en informatief boek (als Duits geen bezwaar is). Met allerlei tips onder andere over voeding. Evidence based. In mijn praktijk te leen.
ISBN 978-3-89883-265-6

Zo gaan we het doen! Samen beslissen bij kanker.
auteur, Jannie Oskam. Dicht bij wat veel mensen in hun traject meemaken geschreven. Herkenbaar voor velen en daardoor een steun in de rug bij het nemen van beslissingen waar je voor komt te staan.
ISBN 978 90 8803 0734

Op zoek naar gezondheid.

auteur, Rudy Rijke. In dit boek gaat Rudy Rijke op zoek naar wat gezondheid is. Van de achterflap: "Wat is gezondheid? Heel wat mensen die medisch gezien weinig mankeren voelen zich niet gezond, terwijl veel mensen met een ziekte of handicap zich vitaal voelen: een paradox."

"Streven naar gezondheid door het louter bestrijden van klachten is niet altijd de meest aangewezen weg. Als patiënt kom je er niet wanneer je iedere verstoring van de gezondheid beschouwt als iets waar een deskundige -een arts- iets aan moet doen. De mate waarin je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen leven en gezondheid, blijkt van essentieel belang te zijn."

Een video over drie mensen die kanker kregen en die bij henzelf passende behandel- en levens-keuzes maakten.

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info