Acupunctuur en oncologie / kanker

Acupunctuur en oncologie

In de periode van behandeling met chemotherapie, hormoontherapie, bestraling en chirurgie kan acupunctuur bijwerkingen die ten gevolge van de behandelingen kunnen ontstaan, voorkomen of verminderen. Maar ook als je niet intensief of palliatief behandeld wordt kan acupunctuur helpen bij bijvoorbeeld misselijkheid, pijn, vermoeidheid en neuropathie.

Zie de volgende pagina's:

Acupunctuur voor het vinden van een nieuwe balans in je leven

De confrontatie met kanker is voor veel mensen een grote schok. Op hetzelfde moment volgen ook allerlei onderzoeken en eventuele behandelingen elkaar in hoog tempo op.

Bij veel mensen met kanker die ik gesproken heb ontstaat, na de eerste grote schok en het tumult, de behoefte om stil te staan bij wat er is gebeurd en wat er is veranderd in hun leven. Er is een nieuwe situatie ontstaan die je nog niet eerder hebt meegemaakt. Voor veel mensen is dat het begin van een periode van terug kijken op hun leven voordat ze met kanker werden geconfronteerd en een bezinning op hoe ze verder willen. Bij veel mensen komen er vragen op zoals: welke keuzes wil ik maken in de behandeling? Waar gaat het me nou echt om in mijn leven? Wat wil ik verder in mijn leven en wat niet meer? Wat betekend het voor mij om kanker te hebben gekregen?

Aan een kant wil je in deze periode misschien zo snel mogelijk alles weer normaal hebben en weer ‘de oude’ worden.  Aan de andere kant realiseer je je misschien dat je leven niet meer hetzelfde is. Dat kan wringen. Voor de meeste mensen voelt een verandering immers als een bedreiging die weer weg moet. Als je er voor open staat kan dit een periode worden van bezinning, herwaardering en heroriëntatie. Dat kan een waardevolle wending geven in je verdere leven. 

Tijdens consulten vraag ik daarom ook naar wat er in je leeft en wat je voelt. Dat kan helpen bij het je bewust worden daarvan. Ik zie bij mijn bezoekers dat dat hen helpt om aan hun nieuwe situatie te wennen. En hen vervolgens helpt om de regie te kunnen nemen in hun leven en hun eigen keuzes hierin te kunnen maken. De stap van controle willen hebben naar de regie nemen is een waardevolle.

Acupunctuur kan dus heel goed ingezet worden bij de lichamelijke klachten die kunnen ontstaan en daarnaast bij het vinden van een nieuwe balans in je leven. In mijn ervaring hebben deze twee aspecten veel met elkaar te maken. Daarom kies ik ervoor om deze beide aspecten met aandacht en zorg serieus te nemen. 

Behalve dat de praktijk dat al laat zien, zijn er overigens ook in toenemende mate studies die de werkzaamheid van acupunctuur bevestigen. Zie links en werkt acupunctuur?

Lange tijd heb ik ervaring als oncologie-verpleegkundige (behandeling-oncologie Diakonessenhuis Utrecht) op kunnen doen. Daardoor heb ik kennis van en ervaring met oncologische behandelingen in de reguliere gezondheidszorg en met de klachten die daarbij kunnen ontstaan.

Samen met mijn vaardigheden en kennis als acupuncturist is dat een goed werkzame combinatie.

Boeken

U kunt meer dan u denkt
auteur, Hans Moolenburgh. Een boek vol met praktische tips en orginele inzichten.
ISBN 9798047703327

Handboek Kanker
auteur, Henk Fransen. Een boek wat behulpzaam kan zijn bij het maken van keuzes waar je voor komt te staan als je kanker hebt (gehad).
ISBN 978 90 202 11269

Versterk je genezend vermogen
auteur, Henk Fransen en Arnout Visscher. Een boekje wat je een overzicht wil bieden van preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen als je dat wil.
ISBN 978 90 202 11139

Gemeinsam gegen Krebs
Een degelijk en informatief boek (als Duits geen bezwaar is). Met allerlei tips onder andere over voeding. Evidence based. In mijn praktijk te leen.
ISBN 978-3-89883-265-6

Zo gaan we het doen! Samen beslissen bij kanker.
auteur, Jannie Oskam. Dicht bij wat veel mensen in hun traject meemaken geschreven. Herkenbaar voor velen en daardoor een steun in de rug bij het nemen van beslissingen waar je voor komt te staan.
ISBN 978 90 8803 0734

Een video over drie mensen die met kanker te maken kregen en hoe ze daarbij hun eigen behandel- en levens-keuzes maken.

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info