Acupunctuur en vermoeidheid bij chemotherapie

Een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie is vermoeidheid.

Vermoeidheid bij chemotherapie is mede een gevolg van de toxiciteit van de meeste anti-kanker middelen. Vermoeidheid ontstaat meestal al na een of twee chemokuren en kan na afloop van het chemotherapie-traject nog lang blijven bestaan. Acupunctuur is hierbij heel goed inzetbaar. Het kan de gevolgen van de toxiciteit helpen te verlichten.

Geconfronteerd worden met kanker en de spanning, angst en onzekerheid die je hierbij ervaart heeft meestal ook invloed op je energieniveau. Aanhoudende vermoeidheid na afloop van een behandelingstraject kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van ervaringen die je hebt (gehad) waar je bewust of onbewust niet goed raad mee wist/weet. Door aandacht te geven aan wat je in jezelf ervaart kan je weer vitaler worden. Tijdens behandelingen in mijn praktijk heb ik aandacht voor dit proces.

Hierdoor kom je beter in je vel te zitten en ontstaat er lichamelijk en psychisch meer veerkracht en vitaliteit. De chemokuren zijn daardoor beter te verdragen. Bijwerkingen zoals moeheid treden minder heftig op en het herstel hoeft dan niet te stagneren.

Zie de volgende pagina's:

Ervaring met acupunctuur bij vermoeidheid door chemotherapie

Mensen met kanker zijn frequente bezoekers van mijn praktijk. Ik maak van dichtbij de impact van kanker en het intensieve behandelingstraject mee.

Ik heb gemerkt dat bijwerkingen van chemotherapie gelukkig goed reageren op acupunctuur. Bij de meeste mensen nemen de klachten duidelijk af tot een aanvaardbaar of verwaarloosbaar niveau. Naast de ervaring die ik er in mijn praktijk mee heb zijn er in toenemende mate studies die de werkzaamheid van acupunctuur bij deze klachten bevestigen.

Lange tijd heb ik ervaring als oncologie-verpleegkundige (dagbehandeling-oncologie Diakonessenhuis Utrecht) op kunnen doen. Daardoor heb ik kennis van en ervaring met oncologische behandelingen in de reguliere gezondheidszorg en met de klachten die daarbij kunnen ontstaan.

Samen met mijn vaardigheden en kennis als acupuncturist is dat een goed werkzame combinatie.

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info