Acupunctuur in het kort


Acupunctuur

Acupunctuur is een al duizenden jaren bestaande methode om de gezondheid te verbeteren.

Ons gehele lichaam is doordrongen met energie, of beter gezegd, is energie. In Chinese Geneeswijzen noemt men deze energie Qi.

Net zoals zich in het water van de oceanen stromingen vormen, vormt Qi energiestromingen in ons lichaam. Duizenden jaren geleden al zijn deze stromingen -ook wel meridianen genoemd- beschreven in China.

Er zijn in totaal twintig verschillende hoofdmeridianen bekend.

Acupunctuurpunten

Acupunctuurpunten liggen verspreid over het lichaam en bevinden zich (meestal) op een meridiaan. Elke meridiaan en elk punt heeft zijn eigen specifieke eigenschappen waar gebruik van kan worden gemaakt.

Met het activeren van een acupunctuurpunt kan daardoor een specifieke invloed worden uitgeoefend. Om het gekozen punt te kunnen activeren worden meestal dunne steriele naaldjes gebruikt.

Als een acupunctuurpunt aangeprikt wordt geeft dat meestal een dof of prikkelend gevoel of het voelt als een klein elektrisch stroompje. Dit wil zeggen dat het naaldje contact maakt met het punt. Het kan ook zijn dat u op andere plekken in uw lichaam activiteit voelt.   

Moxa.                                                                                                                                                                                                                                                   

Van oudsher wordt bij acupunctuur ook gebruik gemaakt van Moxa.

Moxa wordt gemaakt van het gedroogde blad van een plant - Bijvoet - welke ook in Nederland in het wild voorkomt. Moxa wordt gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen waardoor de werking ervan versterkt wordt.

In mijn praktijk werk ik met Vijf Elementen Acupunctuur.

Dat is een oude traditionele vorm van acupunctuur die heel geschikt is om aandacht aan alle aspecten van een mens te kunnen geven. 

Bij welke klachten is acupunctuur werkzaam?

Meer over de werkzaamheid van acupunctuur.

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info