Acupunctuur bij Chemotherapie en Immunotherapie

Bijwerkingen van Chemotherapie

Chemotherapie is een van de pijlers van de reguliere behandeling van kanker. Het is een belangrijk onderdeel in de behandeling van kanker. Chemotherapie heeft naast zijn werking helaas ook bijwerkingen. De meest voorkomende klachten die daarbij kunnen ontstaan zijn:

  • vermoeidheid

  • smaakverlies, minder eetlust, vol gevoel, misselijkheid en braken

  • huidklachten

  • gevoelloosheid of tintelende pijnklachten in handen en/of voeten:
 neuropathie  
  • afgenomen concentratievermogen, vergeetachtigheid 

  • overgangsklachten


Er kunnen daarnaast allerlei andere grotere of kleinere klachten ontstaan.

Er zijn tientallen soorten kuren en middelen met elk weer een ander bijwerkingsprofiel. Kuren die veel worden toegepast zijn o.a. Xelox of capox, TAC en AC/paclitaxel.

Immunotherapie

Chemotherapie wordt meestal gecombineerd met immunotherapie.

Herceptin (trastuzumab) is hier een voorbeeld van. Herceptin wordt gebruikt bij de behandeling van borstkanker (als de tumorcel HER-2 positieve receptoren heeft). Meestal in combinatie met AC en Taxol kuren.

Deze middelen zijn niet giftig en daardoor meestal minder belastend. Toch kunnen ook na toediening van deze en andere immunotherapeutische middelen hinderlijke bijwerkingen ontstaan.

Immunotherapie wordt behalve in de oncologie ook breder toegepast, onder andere bij reuma en behandeling van de ziekte van Crohn.

Acupunctuur

Doordat met acupunctuur effectief energiestromen en processen beïnvloed en hersteld kunnen worden, kunnen klachten die ontstaan tijdens een chemo/immuno-kuur verdwijnen of verminderen.

Studies naar de werking van acupunctuur bij de behandeling van deze klachten die door chemotherapie ontstaan laten positieve resultaten zien.

Acupunctuur is tevens een zeer veilige methode.

Wanneer beginnen met acupunctuur?

Acupunctuur geeft de beste resultaten als er al tijdens de behandeling met chemokuren mee gestart wordt. Klachten kunnen dan worden voorkomen of de heftigheid ervan kan beperkt blijven. Het kan prima gecombineerd worden en heeft geen negatieve invloed op de werking van de kuur.

Dat betekend niet dat het geen zin heeft om in een later stadium met acupunctuur te beginnen. Ook bij al langer bestaande klachten kunnen namelijk goede resultaten worden behaald.

Meestal spelen naast lichamelijke klachten ook andere thema’s een rol.

De emotionele verwerking van het feit dat je ziek bent geworden en kanker bleek te hebben bijvoorbeeld. Naast de aandacht voor je lichamelijke conditie is het waardevol om daar ook ruimte voor te maken. Als het mentaal goed met je gaat heeft dat een positieve invloed op je vitaliteit.

Zie de volgende pagina's:

Ervaring met acupunctuur en chemotherapie

Mensen met kanker zijn frequente bezoekers van mijn praktijk. Ik maak van dichtbij de impact van kanker en het intensieve behandelingstraject mee.

Ik heb gemerkt dat bijwerkingen van chemotherapie gelukkig goed reageren op acupunctuur. Bij de meeste mensen nemen de klachten duidelijk af.

Naast de ervaring die ik er in mijn praktijk mee heb zijn er in toenemende mate studies die de werkzaamheid van acupunctuur bij deze klachten bevestigen. Zie werkt acupunctuur?

Lange tijd heb ik ervaring als oncologie-verpleegkundige (dagbehandeling-oncologie Diakonessenhuis Utrecht) op kunnen doen. Daardoor heb ik kennis van en ervaring met oncologische behandelingen in de reguliere gezondheidszorg en met de klachten die daarbij kunnen ontstaan.

Samen met mijn vaardigheden en kennis als acupuncturist is dat een goed werkzame combinatie.

Mijn praktijk is aangesloten bij het Oncologiezorgnetwerk Utrecht Stad 

Oncologie-zorgnetwerken worden ondersteund door het Integraal Kankercentrum Nederland 

 opgenomen in verwijsgidskanker

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info