Acupunctuur bij Hormoontherapie

Acupunctuur bij hormoontherapie

Hormoontherapie met middelen zoals tamoxifen, exemestane, letrozol en anastrozol, is een belangrijk onderdeel in de preventie en behandeling van hormoon gevoelige kanker. De middelen die voor hormoontherapie gebruikt worden kunnen echter ook bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen kunnen het functioneren in het dagelijks leven beïnvloeden. Daardoor kan je motivatie voor het blijven volgen van hormoontherapie afnemen. Het serieus nemen van de klachten is daarom belangrijk.

De meest voorkomende bijwerkingen van hormoontherapie zijn:

 • Overgangsklachten zoals:

  • opvliegers
  • nachtzweet
 • Gewrichtsklachten

 • Concentratieklachten

 • Vermoeidheid

 • Gewichtstoename

 • Hoofdpijn

 • Droge slijmvliezen


Acupunctuur

Acupunctuur kan vaak uitstekende resultaten geven bij de behandeling van deze klachten. Doordat met acupunctuur effectief energiestromen en processen beïnvloed en hersteld kunnen worden, kunnen klachten verdwijnen of verminderen. Acupunctuur kan daardoor een belangrijke bijdrage leveren aan je gezondheid en kwaliteit van leven. Acupunctuur is tevens een zeer veilige methode in combinatie met hormoontherapie.

Resultaat

Bij de meeste mensen die ik tot nu toe behandeld heb in verband met hormoontherapie gerelateerde klachten neemt de vitaliteit toe en verdwijnen of verminderen de klachten. Meestal wordt men weer meer ‘zichzelf’.

Studies naar de werking van acupunctuur bij de behandeling van klachten die door hormoontherapie ontstaan, laten deze positieve resultaten ook zien. Ook bij al langer bestaande klachten kunnen er goede resultaten worden behaald.

Meestal spelen naast lichamelijke klachten ook andere thema’s een rol. De emotionele verwerking van het feit dat je ziek bent geworden en kanker bleek te hebben bijvoorbeeld. Naast de aandacht voor je lichamelijke conditie is het waardevol om daar ook ruimte voor te maken. Lichaam en geest zijn een eenheid. Als het mentaal goed gaat met je gaat heeft dat positieve invloed op je vitaliteit.

Zie de volgende pagina's:

Ervaring met acupunctuur en hormoontherapie

Mensen met kanker zijn frequente bezoekers van mijn praktijk. Ik maak van dichtbij de impact van kanker en het intensieve behandelingstraject mee.

Ik heb gemerkt dat bijwerkingen van hormoontherapie gelukkig goed reageren op acupunctuur. Bij de meeste mensen nemen de klachten duidelijk af tot een aanvaardbaar of verwaarloosbaar niveau. Naast de ervaring die ik er in mijn praktijk mee heb zijn er in toenemende mate studies die de werkzaamheid van acupunctuur bij deze klachten bevestigen. Zie bijvoorbeeld een publicatie in Journal of Clinical Oncology uit 2016.

Zie ook: werkt acupunctuur?

Geruime tijd heb ik ervaring als oncologie-verpleegkundige (dagbehandeling-oncologie Diakonessenhuis Utrecht) op kunnen doen. Daardoor heb ik kennis van en ervaring met oncologische behandelingen in de reguliere gezondheidszorg zoals hormoontherapie en met de klachten die daarbij kunnen ontstaan.

Samen met mijn vaardigheden en kennis als acupuncturist is dat een goed werkzame combinatie.

Mijn praktijk is aangesloten bij het Oncologiezorgnetwerk Utrecht Stad 

Oncologie-zorgnetwerken worden ondersteund door het Integraal Kankercentrum Nederland  

 opgenomen in verwijsgidskanker

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info