Acupunctuur en zwangerschap

Acupunctuur is een beproefde geneeswijze en werkt op een breed gebied, ook op het gebied van zwangerschap. Deze pagina geeft je een indruk van de mogelijkheden in mijn praktijk.

Zwanger worden

Als er een kinderwens is en (blijvende) zwangerschap uit blijft, dan kan acupunctuur de kans om zwanger te worden én om daarna de zwangerschap op een gezonde manier te volbrengen vergroten. Door de energiehuishouding in de onderbuik en baarmoeder te optimaliseren neemt de kans op een geslaagde zwangerschap toe.

Dit kan ook in combinatie met IUI/IVF/ICSI. Slagingspercentages van deze trajecten mét acupunctuur zijn hoger blijkt uit studies.

Als je zwanger bent

Er verandert veel als je zwanger bent.  Deze veranderingen vragen een aanpassing van je lichaam en het vinden van een nieuwe balans. Dit proces gaat niet altijd vanzelf. Er kunnen klachten of situaties ontstaan waarbij acupunctuur goed werk.

Enkele voorbeelden:

 • Misselijkheid en vermoeidheid
  In de eerste maanden van de zwangerschap gaat veel energie naar het zich ontwikkelende kindje. Je spijsvertering is daar gevoelig voor en vaak is dat de basis voor zwangerschaps-misselijkheid. Meestal gaat dat gepaard met diepe vermoeidheid.
  Acupunctuur kan helpen om deze klachten te verlichten. Ook als de klachten heftig zijn. Acupunctuur kan helpen om meer energie in het gebied van je maag te brengen. Je maag wordt rustiger en ontspannen en zal daardoor weer beter functioneren. Het vermogen om drank en voedsel op te nemen neemt hierdoor toe.
  Vermoeidheid aan het begin van de zwangerschap is normaal. Als vermoeidheid aanhoudt en je functioneren wordt beperkt, dan is er vaak sprake van een blokkade van de vrije stroom van energie. Meestal kan er snelle verbetering ontstaan nadat de blokkade door het prikken van specifieke acupunctuurpunten weer is geopend.
 • Stuitligging
  Later in de zwangerschap blijft een kindje soms in stuitligging. Recent onderzoek heeft aangetoond dat met moxatherapie de kans op tijdig draaien van het kindje met 50% toeneemt. Ik geef je uitleg en instructie zodat je moxatherapie veilig thuis kunt toepassen, eventueel samen met je partner. Het is eenvoudig en prettig om dit samen te doen en het kost niet veel tijd. Moxatherapie kan in overleg met de verloskundige gestart worden vanaf de 33ste week. 
 • Weeën
  Acupunctuur kan op een veilige en natuurlijke manier helpen om de bevalling op gang te brengen. Als de uitgerekende datum gepasseerd is en er geen complicaties zijn, kan acupunctuur je weeën op een natuurlijke manier op gang brengen. Dit in overleg met de verloskundige.

Na de zwangerschap

Bij klachten rondom borstvoeding kan acupunctuur ook behulpzaam zijn. Bijvoorbeeld wanneer de melkvorming niet of niet voldoende op gang komt. Of wanneer er wel voldoende moedermelk is maar niet goed naar de tepel vloeit.

Borstontsteking kan een gevolg zijn van het achterblijven van moedermelk in de melkklieren. Doordat acupunctuur het losjes stromen van de melk kan bevorderen kan dit het ontstaan van borstontsteking mee helpen te voorkomen.

Herstel

Als het herstel na de zwangerschap moeizaam verloopt, je energieniveau laag blijft of je op een andere manier het gevoel hebt niet lekker in je vel te zitten, dan kan acupunctuur helpen om weer fit te worden.

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info