Acupunctuur en pijn

Er komen regelmatig mensen met pijnklachten in mijn praktijk. Bijvoorbeeld met pijn aan spieren, aan pezen en gewrichten, maar ook andere soorten pijn zoals zenuwpijn of hoofdpijn, pijn bij kanker en pijn na ongeval of operaties. Dat kunnen chronische al langer bestaande klachten zijn en ook recent ontstane pijn klachten.

Oorzaken voor pijn: wat kan acupunctuur daarbij betekenen?

In acupunctuur termen ontstaat er pijn als energie niet meer goed kan stromen en stagneert. Bij een (sport)blessure, na een operatie of bij artrose bijvoorbeeld is er weefsel beschadigd of vervormd. Daardoor ontstaat er als het ware een fysieke blokkade die de normale energiestroom hindert en eventueel ook andere klachten kan veroorzaken.

Je energie kan ook vast gaan zitten als je je in een stressvolle situatie bevindt. Als je onmacht ervaart en je jezelf ongelukkig en niet op je gemak voelt. Dat hoeft niet te betekenen dat de pijnklachten daardoor veroorzaakt worden, maar het kan wel mede van invloed zijn.

Met acupunctuur kan door het los maken van de energiestroom het weefselherstel bevorderd worden. Eventuele bewegingsbeperking kan daardoor afnemen. Energieblokkades kunnen met acupunctuur betrekkelijk eenvoudig weer los gemaakt worden. Dat kan een snelle vermindering van de klachten geven. Pijnklachten kunnen al na een of enkele behandelingen afnemen. De meeste mensen gaan zich daarbij ook fitter voelen.

Meerdere behandelingen over langere tijd kunnen zinvol zijn, vooral bij chronische klachten.

Bewust worden van wat je voelt en ervaart heeft meestal een positieve invloed op pijnklachten. 

Acupunctuur is een veilige methode en kan uitstekend gecombineerd worden met een reguliere westerse behandeling, ook bij chronische klachten.

Onlangs is er een onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur bij pijnklachten. De resultaten zijn bemoedigend. Zie hier de resultaten van het onderzoek (engels): MAPPHS-studie

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: Afspraak en Info